Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARIŠĆINA

Rijeka: Ekoudruge pokrenule ustavnosudski postupak

marišćina,prosvjed
Nel Pavletić/PIXSELL
21.03.2013.
u 13:07

Pod krinkom modernog sustava gospodarenja otpadom promovira se ekonomski neisplativ i tehnološki zastarjeli projekt Županijskog centra gospodarenja otpadom Marišćina, smatra predsjednik udruge Josip Katalinić

Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina – Eko Kvarner Halubje zajedno s još pet ekoloških udruga pokrenula je ustavnosudski postupak za ocjenu suglasnosti Pravilnika o izmjeni i dopuni pravilnika o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagališta otpada s Ustavom i zakonima RH. Traže da se sporni pravilnik kojim se dopušta smještanje centara za gospodarenje otpadom u neposrednoj blizini vodozaštićenih područja Ustavni sud poništi.

Upozoravaju na vodno bogatstvo Hrvatske, treće po količini u svijetu, koje se lako otpisuje, i pitaju u čijem je interesu zagađivanje izvorišta pitke vode na području cijele Hrvatske te strateško odabiranje lokacija centralnih županijskih odlagališta upravo kraj izvora pitke vode.

Josip Katalinić, predsjednik udruge Krizni Eko Stožer Marišćina Eko Kvarner – ogranak Halubje, upozorava da se pod krinkom modernog sustava gospodarenja otpadom promovira ekonomski neisplativ i tehnološki zastarjeli projekt Županijskog centra gospodarenja otpadom Marišćina kroz koji EU plasira svoju zastarjelu tehnologiju i financira svoje posrnule tvrtke. Ako se namjere Primorsko-goranske županije, podržane od Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ne zaustave, može se očekivati, upozoravaju iz ekostožera, na lokaciji ŽCGO Marišćina odlaganje svih vrsta, pa i opasnog otpada.

Izmjenom Zakona o otpadu omogućit će se uvoz opasnog otpada i učiniti da Hrvatska postane jeftina destinacija za zakopavanje opasnog otpada iz cijele EU, crni je scenarij na koji upozoravaju, kao i na opasnost zagađenja pitke vode i mora u riječkom akvatoriju te ugrožavanje zdravlja stanovništva riječkog područja, a osobito mještana općine Viškovo.

>> Mještani Viškova više ne žele biti smetlište grada Rijeke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije